Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Τα μεταξωτά μυστήρια της Σαμοθράκης σε μια μοναδική επίδειξη μόδας

Η αυτοκράτειρα της Θράκης Αρσινόη, η Νίκη της Σαμοθράκης, αλλά και η ξακουστή Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, ήταν οι πρωταγωνίστριες μιας μαγικής βραδιάς στη Σαμοθράκη.

Η επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε για χάρη τους πριν από λίγες ημέρες στον αρχαιολογικό χώρο του πιο ενεργειακού νησιού του πλανήτη, μαγνήτισε τα βλέμματα των υψηλών προσκεκλημένων του τρίτου συνεδρίου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης.

Με ρούχα από αυθεντικό, φίνο σουφλιώτικο μετάξι, έξι πανέμορφες κοπέλες μεταμορφώθηκαν σε μυθικές θεές χαρίζοντας στη βραδιά και στο τοπίο τη λάμψη μιας άλλης εποχής. Τα φορέματα της κολεξιόν ήταν εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα.

Με λιτές γραμμές για να αναδεικνύουν κάθε γυναικείο σώμα και με λεπτομέρειες που εξιτάρουν τη φαντασία κάθε άνδρα. Τα χρώματα, έντονα και άκρως σημερινά, όπως το σιέλ της θάλασσας, το κίτρινο του ήλιου, το μπεζ της άμμου και το κόκκινο της φωτιάς.

Τη μεταξένια κολεξιόν με τον τίτλο «Arsinoe du Trace-Adt» δημιούργησε η σχεδιάστρια μόδας Κάτια Ασατίδου, ενώ την τελική υπογραφή στην παρουσίαση των μοντέλων και της βραδιάς είχε η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνα Καραγιάννη.

Ομως εκτός από τα φορέματα, τις εντυπώσεις έκλεψαν και οι μεταξωτές βερμούδες της σειράς, σε διάφορες χρωματικές αντιθέσεις, αναδεικνύοντας τα καλλίγραμμα πόδια των μοντέλων που στόλιζαν αρχαιοελληνικού τύπου σανδάλια.

Μπλούζες με έντονα ντεκολτέ ή έναν ώμο ολοκλήρωναν την εμφάνιση των κοριτσιών, τα οποία απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Από νωρίς το απόγευμα οι προσκεκλημένοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο προαύλιο του αρχαιολογικού χώρου όπου βρίσκεται το μουσείο, στο οποίο φυλάσσεται το πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.

Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με λευκά μεταξωτά υφάσματα και κεριά, ενώ το κοινό κατά την είσοδο είχε τη χαρά να απολαύσει σουφλιώτικο κρασί των αδελφών Μπέλλα, που φημίζεται για την πλούσια γεύση του.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός αλλά και ο Κώστας Μουχταρίδης, ο δημιουργός των μεταξωτών υφασμάτων από το Σουφλί, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας.

Η Μις Θράκη στο ιερό των Μεγάλων Θεών
Μεταξύ των μοντέλων ήταν και η εντυπωσιακή εστεμμένη των καλλιστείων Μις Θράκη Αναστασία Βοσκανίδου, η οποία για χάρη της «Espresso της Κυριακής» φωτογραφήθηκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης, με δύο από τις δημιουργίες της συλλογής: το ολομέταξο λευκό φόρεμα με την κόκκινη λεπτομέρεια εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης, μία από τις τρεις φτερωτές θεές που βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφές στον ναό των Μεγάλων Θεών, και το μπεζ με τη μοβ ρίγα, που θυμίζει την πανέμορφη αυτοκράτειρα της Θράκης και της Μικράς Ασίας Αρσινόη, προτομή της οποίας υπάρχει σήμερα στο μουσείο του Λούβρου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαμοθράκης συγκαταλέγεται στους πιο ιερούς χώρους της αρχαιότητας. Εκεί τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, για τα οποία ελάχιστες αναφορές σώζονται στις μέρες μας.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια δημοσιεύονται αρκεί να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά