Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η Σήλια των Οσκαρ: Πρωταγωνίστριες της αμερικανικής σόουμπιζ επιλέγουν δημιουργίες της

Υπογραφή Ελλάδας έφεραν τα φετινά Οσκαρ, με πρωταγωνίστριες της αμερικανικής σόουμπιζ να επιλέγουν δημιουργίες διά χειρός Σήλιας Κριθαριώτη και την Μπάρμπρα Στρέιζαντ να μπαίνει στο δίλημμα «Σήλια ή Donna Karan


Οταν η πληθωρική Κιμ Καρντάσιαν εμφανίστηκε στο πάρτι του Ελτον Τζον με ένα κατακόκκινο φόρεμα, τα social media πήραν φωτιά, τα views ξεπέρασαν τις 700.000 και ο οίκος Κριθαριώτη -που σχεδίασε τo «καυτό» ρούχο- έγινε θέμα συζήτησης στα μεγάλα χολιγουντιανά σαλόνια. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια των ριάλιτι ωστόσο, με τους φανατικούς φαν, δεν ήταν η μόνη που επέλεξε υψηλή ραπτική με άρωμα Ελλάδας και υπογραφή Σήλιας Κριθαριώτη. 


Η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος εμφανίστηκε στην after Oscars τηλεοπτική εκπομπή της με royal blue μακρύ φόρεμα που άφηνε εκτεθειμένη την πλάτη της, η παρουσιάστρια Μπρία Μέρφι, κόρη του ηθοποιού Εντι Μέρφι, κάλυψε τις τηλεοπτικές αφίξεις στο κόκκινο χαλί για την εκπομπή «Entertainment Tonight» φορώντας κίτρινη και shocking pink δημιουργία, ενώ η ηθοποιός Νικόλ Γκαλίσια, γνωστή από τη συμμετοχή της στην ταινία «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο εντυπωσίασε στο πάρτι του «Vanity Fair» με την ολόσωμη φόρμα της, το κεντημένο με λίθους μπούστο της οποίας έκοβε την ανάσα.


Με ρούχο, ιδίας υπογραφής, εμφανίστηκε στο ίδιο πάρτι και η Πόλα Πάτον, γνώριμη από την κινηματογραφική της συνεργασία με τον Τομ Κρουζ στο «Mission Impossible». Κι αυτές δεν ήταν οι μόνες κυρίες που συνέδεσαν το όνομά τους τόσο με τα Οσκαρ όσο και με τον οίκο Κριθαριώτη. Με δημιουργίες της Σήλιας περπάτησε στο κόκκινο χαλί η ηθοποιός και πρώην μοντέλο Ρεμπέκα Ρόμιν, οι ανερχόμενες ηθοποιοί Νατάλια Ράμος και Αλι Λίμπερτ, καθώς και η δημοφιλής νικήτρια του αμερικανικού «Dancing with the stars» Πίτα Μουργκατρόιντ.

«Είμαι χαρούμενη που καταφέραμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι, ντύνοντας διάσημες και ταλαντούχες κυρίες στα κινηματογραφικά βραβεία Οσκαρ, τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA. Μια ενορχηστρωμένη και απαιτητική προσπάθεια που ξεκινά μήνες πριν, με μελέτη, εντατική δουλειά, αλλά και συνεργασία με τους σημαντικότερους στυλίστες του κόσμου», λέει η Ελληνίδα designer Σήλια Κριθαριώτη και συνεχίζει: «Σε τέτοιες περιπτώσεις αναμετριέσαι με μεγάλους οίκους και πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες σχετίζονται με τη μόδα και μαθαίνεις από τον επαγγελματισμό των επιτελείων σημαντικών σταρ. Χαίρομαι που αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη δουλειά μου και το γεγονός ότι ακόμη υπάρχει χειροποίητη δημιουργία και αγάπη για την υψηλή ραπτική».

Το «διαβατήριο» Μενούνος και η νίκη στα σημεία με τον Ραλφ Λόρεν

Η πρώτη γνωριμία της Σήλιας Κριθαριώτη με τον ονειρικό κόσμο της Εβδομης Τέχνης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πραγματοποιείται πριν από έναν χρόνο: «Θέλησα να προβάλω τη δουλειά μου εκτός συνόρων, σ’ αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, όπου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Είχα δύο επιλογές: ή να κλείσω τον ιστορικότερο οίκο μόδας στην Ελλάδα, ή να κάνω το επόμενο βήμα. Σεβόμενη την ιστορία του συγκεκριμένου οίκου, βρήκα τη δύναμη και το κουράγιο να κάνω μια κίνηση εκτός Ελλάδος», αποκαλύπτει η ψυχή του οίκου Σήλια Κριθαριώτη.

Το «διαβατήριό» της είναι αρχικά η Μαρία Μενούνος, η οποία θέλοντας να προωθήσει την ελληνική μόδα στις ΗΠΑ φέρνει τη Σήλια Κριθαριώτη σε επαφή με τους leader στυλίστες που διαχειρίζονται τον χώρο του θεάματος. Τα προσεγμένα στη λεπτομέρεια και ιδιαίτερα καλόγουστα κομμάτια του οίκου Κριθαριώτη κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων και η Ελληνίδα σχεδιάστρια βρίσκεται να ντύνει τη δημοφιλή παρουσιάστρια του Ε! CHANNEL Τζουλιάνα Ράνσικ, παραχωρώντας ταυτόχρονα συνεντεύξεις σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες όπως οι «Los Angeles Times»: «Η τουαλέτα που φόρεσε η Ράνσικ στις περσινές Χρυσές Σφαίρες ήταν πολύ ιδιαίτερη», λέει η σχεδιάστρια και συνεχίζει: «Το μπούστο ήταν ολομέταξη δαντέλα με απλικαρισμένα μοτίφ και βελούδινες λεπτομέρειες».


Αυτό και μόνο το ρούχο αρκούσε για να κάνει τους πάντες να μιλούν για την ελληνική υψηλή ραπτική. Οταν οι στυλίστες της ανερχόμενης ηθοποιού Σαμάνθα Μπαρκς απευθύνθηκαν στον Ραλφ Λόρεν για να την αναλάβει ενδυματολογικά στις Χρυσές Σφαίρες, εκείνος αρνήθηκε διακριτικά, θεωρώντας ότι η Μπαρκς δεν συγκαταλέγεται ακόμη στα πρώτα ονόματα. Η συμμετοχή της ωστόσο στην ταινία «Les Miserables» τής χάρισε βραβεία, άπλετη δημοσιότητα και σαφώς τον χαρακτηρισμό της πιο καλοντυμένης… φυσικά με ρούχο by Celia Krithariotis. Οταν ο Αμερικανός μετρ της μόδας συνειδητοποίησε το λάθος του και ζήτησε να ντύσει την Μπαρκς στα βραβεία BAFTA, εκείνη τον ευχαρίστησε επιλέγοντας και πάλι τον οίκο Κριθαριώτη: «H συνεργασία μας με τη Σαμάνθα Μπαρκς έκανε το όνομά μας γνωστό στον αμερικανικό και βρετανικό Τύπο, καθώς επέλεξε να εμφανιστεί με δημιουργίες μας σε όλα τα κινηματογραφικά events: Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, ELLE Awards και Οσκαρ», επισημαίνει η Σήλια Κριθαριώτη.

Τις ενδυματολογικές ανησυχίες τους όμως εναπόθεσαν στον ελληνικό οίκο και άλλες γνώριμες κυρίες από τον χώρο της σόουμπιζ, όπως η πρωταγωνίστρια του «Gossip Girl» Κέλι Ράδερφορντ, η οποία εμφανίστηκε πέρσι στη Metropolitan Opera με αιθέρια δημιουργία από φτερά και πολύτιμες πέτρες, και η Γκουίνεθ Πάλτροου, που πόζαρε στον φακό του Τζον Ρούσο για λογαριασμό της «Vogue» με Celia Kritharioti Haute Couture.

H συνεργασία ωστόσο που θα μείνει αξέχαστη στην Ελληνίδα σχεδιάστρια είναι εκείνη με την απόλυτη σταρ Μπάρμπρα Στρέιζαντ: «Μας τηλεφώνησαν οι άνθρωποί της και μας ενημέρωσαν ότι επέλεξε ένα ρούχο μας για να το φορέσει στα περσινά Οσκαρ», λέει η Σήλια Κριθαριώτη και συνεχίζει: «Επί πολλούς μήνες η Μπάρμπρα ζητούσε να γνωρίσει τη δημιουργό του, αλλά καθώς υπήρχαν υποχρεώσεις στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Κατάφερα τελικά να ταξιδέψω στο Λος Αντζελες λίγες μόλις μέρες πριν από τα Οσκαρ. Μου υπέδειξαν να πάω μόνη μου στο ραντεβού, έχοντας μαζί μου μόνο μία μοδίστρα. Οταν έφτασα στη βίλα της στο Μαλιμπού, μπήκα στον προσωπικό της χώρο προκειμένου να βοηθήσω την πρόβα.

Η Στρέιζαντ είναι υπέροχος άνθρωπος, με δυνατή προσωπικότητα που ακτινοβολεί. Το λάτρεψε το ρούχο μου. Ηξερα όμως ότι δεν θα το φορέσει, καθώς την ώρα που έμπαινα στη βίλα είδα την Ντόνα Κάραν να βγαίνει. Με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ είναι εδώ και χρόνια στενές φίλες, γι’ αυτό και δύσκολα θα επέλεγε ρούχο άλλου σχεδιαστή».

Οσον αφορά στο μέλλον, η Ελληνίδα fashion designer είναι αισιόδοξη: «Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς. Πρέπει, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, να βοηθήσουμε ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει τη δόξα που της αξίζει. Ταλέντο, τεχνογνωσία και εργατικότητα υπάρχουν, αρκεί να υποστηριχθούν σωστά, χωρίς να μπαίνουν μπροστά τα προσωπικά συμφέροντα εκείνων που αποφασίζουν».


Από τα Οσκαρ στη Λυρική

Η αγάπη της Σήλιας Κριθαριώτη για την τέχνη δεν εξαντλείται στα Οσκαρ. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή δημιουργώντας υπέροχα κοστούμια για την παράσταση «Λίμνη των κύκνων»: «Ηταν μια πρόταση που μου έγινε από τον Ρενάτο Τζανέλλα», λέει και συνεχίζει: «Αγαπώ τον χορό και την κίνηση, μαγεύομαι από το μπαλέτο και θέλω να δημιουργώ για τη Λυρική, καθώς σε τέτοιες παραστάσεις νιώθω ότι τα κοστούμια μου χορεύουν...».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια δημοσιεύονται αρκεί να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά