Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΣΑΡΕΛΕΣ

Πρόοδος στο σχεδιασμό χάρη στην τεχνολογία της βέλγικης εταιρείας Materialise, που στηρίχθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ολλανδή σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen1 παρουσίασε σήμερα (Δευτέρα 01 Ιουλίου) στην εβδομάδα μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού ένα νέο σχέδιο, που δημιουργήθηκε με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης από τη βέλγικη εταιρεία Materialise. Το σχέδιο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή εφαρμογή της τεχνολογίας, που φέρνει μια μικρή επανάσταση στον τομέα της μόδας και του σχεδίου, όπως έχει κάνει ήδη με την ιατρική. Η Materialise είναι μια πρωτοπόρα εταιρεία παροχής λογισμικού και λύσεων Προσθετικής Κατασκευής, μιας μεθόδου που είναι περισσότερο γνωστή ως τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία έχει εξελιχθεί από ένα μικρό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σε πολυεθνική εταιρεία, εν μέρει χάρη στην υποστήριξη από προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα.

Μιλώντας για την τελευταία συλλογή, ο κ. Sven Hermans, Account Manager της Materialise, δήλωσε: “Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με την Iris van Herpen για να φτιάξουμε μια υβριδική δημιουργία ενσωματώνοντας μοναδικές, διαφανείς δομές που παράγονται με το μηχάνημα στερεολιθογραφίας Mammoth. Χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση, τα φορέματα δεν έχουν ραφές και φτιάχνονται επί παραγγελία. Είναι συναρπαστικό που συνεργαζόμαστε με την Iris van Herpen για να δώσουμε ζωή στα σύνθετα γεωμετρικά της σχέδια. Η τρισδιάστατη εκτύπωση κάνει αυτό που καμία άλλη μορφή κατασκευής ρούχων δεν μπορεί να καταφέρει όταν πρέπει να δημιουργηθούν σύνθετα σχήματα γρήγορα και ως ένα κομμάτι.”

Πώς δουλεύει
Το σχέδιο δημιουργήθηκε πρώτα σε έναν υπολογιστή σε συνεργασία με τον Βέλγο αρχιτέκτονα Isaie Bloch και τον καλλιτέχνη CG, πριν βελτιστοποιηθεί για τρισδιάστατη εκτύπωση με τη χρήση λογισμικού της Materialise. Σε αυτό το σημείο τα ψεγάδια ή οι ατέλειες διορθώθηκαν και το σχέδιο στάλθηκε στον εκτυπωτή. Έπειτα, το σχέδιο δημιουργήθηκε μέσω μηχανημάτων στερεολιθογραφίας Mammoth, μιας τεχνικής προσθετικής κατασκευής που δημιουργεί αντικείμενα σε στρώσεις. Τέλος, τα σχέδια σκανάρονται με UV laser και μετατρέπονται σε μια υγρή ρητίνη η οποία σκληραίνει στα σημεία όπου χτυπάει το λέιζερ και σταδιακά το τρισδιάστατο αντικείμενο αποκτά ζωή.

Η Materialise χρηματοδοτείται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης

Το Materialise ξεκίνησε σαν ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα που επικεντρωνόταν σε εφαρμογές ταχείας πρωτοτυποποίησης. Καθώς η εταιρεία εξελισσόταν άρχισε να παρέχει σε χειρούργους εξαιρετικά ακριβή μοντέλα της ανατομίας των ασθενών μετά από την αξονική ή τη μαγνητική τομογραφία μετατρέποντας τις πληροφορίες σε μοντέλα που μπορούσαν να εκτυπωθούν. Τα μοντέλα αυτά έχουν βελτιώσει σημαντικά τόσο τη διάγνωση, όσο και τον προγραμματισμό των επεμβάσεων. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σαν πρότυπα για χειρουργικά εμφυτεύματα ή προσθετικά μέλη. Μέσα από συνεχή έρευνα και με έμφαση στην καινοτομία με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εφαρμογές της τεχνολογίας συνέχιζαν να εξελίσσονται και να διαφοροποιούνται και σήμερα είναι διαθέσιμες στον ιατρικό, αυτοκινητιστικό, σχεδιαστικό και καταναλωτικό τομέα της αγοράς. Η εταιρεία ηγείται πλέον τεχνολογικά τον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης, απασχολώντας περίπου 900 άτομα, ενισχύοντας κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή βιομηχανία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Ο κ. Wilfred Vancrean, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Materialise, δήλωσε σχετικά: “Η Materialise δεν θα γινόταν ποτέ αυτό που είναι σήμερα χωρίς την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. έδωσε την ευκαιρία σε μια μικρή εταιρεία να επιτύχει μακρόχρονη ανάπτυξη.”
Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει μετατραπεί σε μια σημαντική τεχνολογία πρωτοτύπησης, παράγοντας αποτελεσματικά μοναδικά μοντέλα νέο-σχεδιασμένων προϊόντων, ανατροφοδοτώντας τους μηχανικούς ανάπτυξης και τους σχεδιαστές στα διάφορα σχεδιαστικά στάδια. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε επίσης πρόσφατα στην Όπερα Le Fenice της Βενετίας, για την παραγωγή της Madame Butterfly, σε σκηνογραφία της σύγχρονης Γιαπωνέζας καλλιτέχνιδας Mariko Mori. Ο Joris Debo, Δημιουργικός Διευθυντής στην Materialise, συνεργάστηκε με το Studio της Mariko Mori για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εκτύπωση των φτερών του κύριου χαρακτήρα.
“Η Materialise αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρεία έχει πάρει μια τεχνολογία, που αρχικά αναπτύχθηκε για να βοηθήσει χειρούργους να αναπλάσουν τα σώματα των ανθρώπων, και την έχει εφαρμόσει σε άλλους τομείς, με έμφαση στο σχεδιασμό,” σχολιάζει ο κ. Michael Jennings, Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης. “Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας που επωφελείται από αυτή την τεχνολογία αντιστοιχεί στο 3,3% της ευρωπαϊκής οικονομίας και απασχολεί 6,7 εκ. εργαζομένους. Συνεπώς, έχουμε στα χέρια μας μια επιτυχημένη διαδικασία κατασκευής που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, στηρίζοντας έτσι μια από τις κύριες εξαγωγικές μας βιομηχανίες.”

Το μέλλον της  τρισδιάστατης εκτύπωσης στο  σχέδιο και τις κατασκευές
Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει εξελιχθεί και αναγνωρίζεται συνεχώς σαν μια ολοκληρωμένη κατασκευαστική τεχνολογία. Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι πολλαπλά: δεν χρειάζεται να υπάρχουν αποθέματα, καθώς εκτυπώνεις μόνο ότι χρειάζεσαι, ο χρόνος από την παραγωγή μέχρι τη διοχέτευση στην αγορά είναι πολύ μικρός (μόλις ολοκληρωθεί μια αλλαγή του σχεδίου σε ένα τρισδιάστατο αρχείο μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή του), η τεχνολογία επιτρέπει μαζική προσαρμογή και τη δημιουργία πολλών μοναδικών προϊόντων. Μπορείς επίσης να φτιάξεις πολύ σύνθετα σχήματα που είναι αδύνατο να κατασκευαστούν με συμβατικές τεχνικές.

Σχετικά με τις  ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις Έρευνας  και Καινοτομίας

Το 2014 η ΕΕ θα ξεκινήσει  ένα νέο 7ετές πρόγραμμα για επιχορήγηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας με το όνομα Horizon 2020. Από το 2007 η ΕΕ έχει επενδύσει σχεδόν €50 δισεκατομμύρια σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρώπης και διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης. Το κονδύλι της ΕΕ για έρευνα αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού ποσού που δαπανάται στην έρευνα από τα 27 κράτη μέλη, και επικεντρώνεται κυρίως σε τομείς όπως την υγεία, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τα τρόφιμα και την ενέργεια. Επιπρόσθετα, έχουν γίνει συνεργασίες με τη φαρμακοβιομηχανία, την αεροναυτική, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών με σκοπό την ενθάρρυνση επενδύσεων από το ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης και της δημιουργίας εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Horizon 2020 θα δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στη μετατροπή εξαίρετων ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες. Για τις τελευταίες πληροφορίες σε θέμα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη, παρακαλώ επισκεφτείτε τα:
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

Σχετικά με τη Materialise

Με κεντρικά γραφεία στο  Leuven του Βελγίου και παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, η Materialise έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της Προσθετικής Κατασκευής από το 1990. Εκτός του ότι η εταιρεία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα σε εξοπλισμό Προσθετικής Κατασκευής στην Ευρώπη, απολαμβάνει επίσης και εξαιρετικής φήμης ως πάροχος καινοτόμων λύσεων λογισμικού. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει την εμπειρία και την εξειδίκευση της για να δημιουργήσει ένα καλύτερο και υγιέστερο κόσμο μέσα από την εμπλοκή της στην Προσθετική Κατασκευή για βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές, καθώς επίσης και μέσα από την παροχή βιοιατρικών και κλινικών λύσεων, όπως τους επεξεργαστές ιατρικής εικόνας και τους χειρουργικούς προσομοιωτές. Η Materialise έχει αναπτύξει μοναδικές λύσεις που κάνουν τη διαφορά για τις ανάγκες της πληθώρας των πελατών τους. Αυτοί οι πελάτες κυμαίνονται από μεγάλες εταιρείες στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και των αναλώσιμων, σε μεγάλα νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα και κλινικές, μέχρι και μεμονωμένους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να δώσουν ζωή στις δικές τους μοναδικές δημιουργίες μέσα από το i.materialise ή που θέλουν να αγοράσουν ένα γνωστό σχέδιο .MGX. Τα μηχανήματα Mammoth της Materialise είναι τα μεγαλύτερα και γρηγορότερα μηχανήματα στερεολιθογραφίας, και κατασκευάζονται αποκλειστικά από την εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με τις εφαρμογές της  Materialise, επισκεφτείτε το: http://www.materialise.com/
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια δημοσιεύονται αρκεί να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά